Редактор: Виолета Николаеваe-mail: Снимка Булфото, архивЛидерите на ЕС ще обсъдят санкциите срещу

...
Редактор: Виолета Николаеваe-mail: Снимка Булфото, архивЛидерите на ЕС ще обсъдят санкциите срещу
Коментари Харесай

ЕС планира да забрани полетите над Беларус

Редактор: Виолета Николаева

e-mail: 

Снимка Булфото, списък

Лидерите на Европейски Съюз ще обсъдят глобите против Беларус след интервенция за наложително кацане на Ryanair в неделя, вследствие на която Роман Протасевич, създателят и някогашен основен редактор на интернет ресурса NEXTA, приет за екстремист в Беларус, беше арестуван на летището в Минск.

Санкциите за случая, който Брюксел счита за нарушаване на интернационалните протоколи за въздушно пътешестване, могат да включват цялостна възбрана за пътнически полети над Беларус и ограничения против националния транспортьор BelAvia, заяви Bloomberg, базирайки се на двама източници, осведомени със обстановката.

Възможни наказания ще бъдат прегледани от водачите на Европейски Съюз още в понеделник, в границите на двудневна среща на върха, която стартира в Брюксел.
Според източници на Bloomberg полемиката ще включва по-специално разширението на „ черните описи “ на физически лица и компании, цялостното затваряне на въздушното пространство на Беларус за европейските въздушни превозвачи, възбрана за кацане на летищата на Европейски Съюз за националната компания BelAvia, както и прекъсване на преноса на артикули през беларуска територия.

Новите ограничения могат да бъдат включени в пакета от наказания, който Европейски Съюз към този момент приготвя против режима на Александър Лукашенко и който европейските чиновници възнамеряваха да показват при започване на идващия месец.
Международната организация за гражданска авиация (ICAO) е получила искане за прекъсване на полети над Беларус след случая с спешно кацане в Минск на аероплан Ryanair, оповестява Ройтерс с позоваване на офиса на френския президент Еманюел Макрон.

Ден преди този момент комисиите по интернационалните въпроси на парламентите на 8 европейски страни, както и Сенатът на Съединени американски щати, ръководен от ръководителя демократ Робърт Менендес, приканиха комисиите по интернационалните въпроси на парламентите на 8 европейски страни неотложно да спрат всички цивилен полети над Беларус.

„ Призоваваме Международната организация за гражданска авиация [ИКАО] неотложно да проверява това очевидно нарушаване на безплатния интернационален въздушен пренос и заканите за авиацията. Преди да бъде осъществено следствие, ние настояваме Беларус да бъде отхвърлен от организацията “, се споделя в документа, подписан от законодатели от Англия, Ирландия, Латвия, Литва, Полша, Чехия и Германия.

Европейският парламент назова насилственото кацане на полета на Ryanair " акт на интернационален тероризъм ", а водачът на " Союз-90 / Зелените " в Германия Аналена Бербок, номинирана като претендент за поста канцлер, " държавното похищение на пътнически аероплан. "
Ръководителят на Европейската комисия, някогашен министър на защитата на Федерална република Германия, Урсула фон дер Лайен, даде обещание, че дейностите на Лукашенко " няма да останат без отговор ".
Главният изпълнителен шеф на Ryanair Майкъл О`Лиъри съобщи, че самолетът е превозвал белоруски офицери от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и насилственото му кацане е " акт на пиратство, финансирано от страната ".

„ Не мога да приказвам за това по-подробно, защото сега този въпрос се преглежда от управляващите на Европейския съюз и НАТО “, сподели О`Лиъри. - Изглежда, че задачата на управляващите е била да задържат журналиста и неговия сателит. Вярваме, че няколко чиновници на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) също са слезли от полета на летището. "
Държавната дума смята дейностите на белоруските управляващи за законосъобразни и верни, наложително кацане на самолета, с цел да арестува журналиста Протасевич. Леонид Калашников, ръководител на Комитета на Държавната дума по въпросите на Оперативно-наблюдателно дело, съобщи пред „ Отворени медии “, че долната камара на Народното събрание няма да даде публична оценка за дейностите на друга страна, само че в тях няма нищо скандално. Колегата на члена на Калашников от " Единна Русия " Вячеслав Лисаков назова работата на белоруските специфични служби брилянтна.

Нискотарифната самолетна компания Ryanair направи постоянен полет FR4978 по маршрута Атина-Вилнюс и извърши спешно кацане в столицата на Беларус заради известие за миниран лайнер, което по-късно се оказа погрешно. Колата беше съпроводена от войник ​​на белоруските военновъздушни сили, повдигнат в небето по персонална заповед на владетеля на страната Александър Лукашенко.
През февруари стана известно, че Минск търси екстрадицията от Варшава на Степан Путило и Роман Протасевич, създателят и тогавашен основен редактор на известния канал Nexta Telegram. Комитет за Държавна сигурност (на СССР) на Беларус включи Путило и Протасевич в листата на организации и лица, участващи в терористични действия. 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР